Mellesleg halkan megsúgjuk: ez végre egy olyan fogás, mely nem a hagyományos húsos kaja veganizált változata, hanem eredetileg is 100%-ban vegán találmány. Mostanra már sokan megirigyelték ezt a remek ételt, így vega és húsos verziói is vannak.
Szeretnél többet megtudni a Buddha-tálról, a felhasználható alapanyagokról és a híres egytálétel pozitív hatásairól? Ez a Gluvela cikk most Neked szól, olvass tovább!
Na jó, de mi is az a Buddha-tál?
Veled is előfordult már, hogy nem tudtad mi legyen az ebéd, ezért a hűtőben lévő minden alapanyagot a pultra pakoltad, és azokból próbáltál meg alkotni valamit? Na most már elfelejtheted a megúszós, minden kreativitás nélküli sült zöldségeket rizzsel, helyettük seperc alatt egy pöpec Buddha-tálat is összedobhatsz.
A vibráló színek, a nyers & főtt és sült alapanyagok találkozása, a változatosság, a különböző tápértékek egy igazi energiabombát, egy ízorgiát szülnek, ami garantáltan eltelít majd a vacsoráig. Gyakran "csak annyit eszel, amennyit megkívánsz" elv alapján készítenek, tehát sok kicsi sokra megy alapon válogathatod össze hozzá a kedvenc alapanyagidat.
A mértékletességen, egyensúlyon és az egyszerűségen van a hangsúly - éppen ezért kapta a Buddha nevet. Egy elképesztően komplex egytálételről beszélünk, melyben minden helyettesíthető mindennel, csak a kedveden és a hűtőd tartalmán múlik, hogy mi is kerül majd bele pontosan. Ha már most válogatnál a finomabbnál finomabb alapanyagok között, nézz szét a Gluvela kínálatában!
Mi kerüljön a Buddha-tálba?
Ugye azt mondtuk, hogy csak rajtad múlik, hogy milyen alapanyagokat használsz fel a Buddha-tálhoz. Ez így igaz! Van azonban pár komponens, amelyek alapján érdemes összeválogatnod hozzá a finomságokat. Lássuk tehát, hogy mi kerüljön a Buddha-tálba!
-
Gabonafélék: A tál alapját a választott gabonaféle alkotja majd. Ez lehet quinoa, rizs, barna rizs, fekete rizs, hajdina, bulgur, köles.
-
Fehérjeforrások: Ezután következhetnek a növényi, vagy éppen az állati fehérjék - hiszen a Buddha-tál nem csak a vegánok kiváltsága! Válogathatsz a csicseriborsó, feketebab, vöröslencse, tofu, szejtán, szója, halak és tengergyümölcsei, tojás, baromfihús között. Ez az összetevő teszi igazán táplálóvá a tálat.
-
Levélzöldségekek: Jól mutathat és ízben is hozzáadhat a tányérhoz egy kis spenót, saláta, madársaláta, rukkola, sóska.
-
Zöldségek nyersen, sütve, párolva: Ez a rész az egyik legjobban variálható, hiszen szinte bármilyen zöldséget - vagy akár gyümölcsöt is - felpakolhatsz különböző elkészítési móddal, különböző textúrákkal. A sárgarépa, brokkoli, gomba, retek, uborka, zöldbab, spárga, paprika, paradicsom, borsó, kelbimbó, hagyma, cukkini mindig jó választások.
-
Növényi zsírban gazdag alapanyagok: Érdemes “jó” zsírokat is használnod, például egy kis avokádót, kesudiót, olajbogyót, szezámmagot, tökmagot, lenmagot vagy egyéb olajos magvakat.
Dressing, topping: Végül egy kis szósszal, öntettel koronázhatod meg a mesterművedet. Pár csepp olívaolajjal, lenmagolajjal vagy dióolajjal is teljes lehet az összkp, de hummuszt, sörélesztőpelyhet, csilipelyhet, zöldfűszereket, szójaszószt, joghurtos öntetet, chia magot, pisztáciát, kesudiót, mandulát is elbírhat még a tányér.
A képen lévő Buddha-tál egy gluténmentes és vegán változat, alapja fekete rizs és quinoa. Ez a két összetevő ágyaz meg a nyers uborkának, lilahagymának, olajbogyónak, paradicsomnak és római salátának. Helyet kapott még egy kis füstölt tofu, sült csicseriborsó, grillezett cukkini és répaszalagok, szójaszószos shimeji gomba és főtt fekete bab is. A végén pár csepp dióolaj tette tökéletessé a fogást.
Miért imádjuk annyira?
De mi az, amiért ennyire imádjuk ezt az ételt? Nos, itt van néhány ok, amiért a Buddha-tál az egyik legkedveltebb választás azok számára, akik az egészséges, változatos és teljes étrendet tartják szem előtt.
Egészséges és kiegyensúlyozott összetevők: A Buddha-tálak alapvetően egészségesek, és tele vannak olyan összetevőkkel, amelyek segítik a testünk és az elménk egyensúlyát. Ennek köszönhetően a lelkünket is ápolja majd ez a finomság. Friss zöldségek, magas fehérjetartalmú összetevők, valamint tápláló gabonafélék alkotják az alapját, melyek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag hozzávalók.
Az egészséges életmód és a kreativitás találkozása: A Buddha-tálak elkészítése valóságos művészet lehet. Nincsenek szabályok, tényleg csak a képzeleted és az ízlésed szab határt. A változatosság a Buddha-tálak egyik fő erőssége. Színes és különleges ételeket hozhatsz létre, amelyek mindig meglepnek és elkápráztatnak majd.
Mentes étrendet követők számára is tökéletes: A Buddha-tálak elképesztően rugalmasak, könnyen alkalmazkodnak az ételallergiádhoz, ételintoleranciádhoz. Ha például gluténérzékeny vagy, választhatsz gluténmentes gabonát alapként, vegánként pedig teljesen növényi tálat hozhatsz létre. Az összetevők sokféleségének köszönhetően szinte mindenki megtalálhatja a saját étrendjének megfelelő Buddha-tál változatot.
Az életmódváltás támogatója: Sokan az egészségesebb életmód iránti vágy miatt választják a Buddha-tálakat. Az egészséges étkezés és a mértékletesség támogatása segít a tudatosabb étkezési szokások kialakításában. A Buddha-tálak azoknak is segíthetnek, akik a testsúlyukat szeretnék szabályozni vagy egyszerűen csak jobban szeretnék érezni magukat a bőrükben.
Egy tányér, nagy öröm: Míg különféle összetevőkkel és színekkel dolgozol, megnyílik előtted az ízek kavalkádja, a saját elképzelésed szerint teremthetsz új világokat.
A Buddha-tálak a testet és a lelket egyaránt táplálják. Szerezd be új örömforrásod alapanyagait a Gluvela webshopjában! A gabonaféléktől kezdve a fehérjeforrásokon át az öntetekig mindent megtalálsz polcainkon.