Leírás és Paraméterek
Vörös jázmin rizs
Illatos, hosszú szemű ázsiai rizsfajta. A nevében szereplő vörös jelző a rizskorpa színére utal. A hántolás után a vörös rizs esetében nem koptatják le a rizsszemről a korpát, így számos fontos tápanyag, élelmi rost, antioxidáns és vitamin megmarad benne a feldolgozás során. Az egészségesebb és változatos étkezési lehetőségeket kedvelők körében igen népszerű ez az aromás, magas tápértékű rizsfajta.
A vörös jázmin rizs jellemzői
Tulajdonságait tekintve nem ragad össze főzéskor, enyhén mogyoróízű, egy jellegzetes földies aromával. Erős antioxidánst tartalmaz, ez adja sajátságos színárnyalatát. Főzés során a színe elhalványulhat. Valamivel rágósabb, mint a fehér rizs.A vörös jázmin rizs ásványi anyagokat tartalmaz: magnéziumot, vasat, kalciumot, mangánt, molibdént és foszfort.
A vitaminok közül a B-vitamin található meg benne.
A fehér rizshez képest magasabb a fehérje- és a rosttartalma.
Glikémiás indexe közepes (nagyjából 55-ös).
A vörös jázmin rizs konyhai felhasználása
Felhasználhatjuk bármilyen ételhez, amelyhez amúgy a barna rizs vagy valamilyen hosszú szemű rizsfajta passzolna.Mint általában a hántolatlan rizseket, ezt is érdemes átmosni a főzés előtt és áztatni, nagyjából fél órát. Minél tovább ázik, annál kevésbé lesz rágós. Akár egy éjszakán keresztül is hagyhatjuk ázni.
A vörös jázmin rizshez dupla vagy két és fészeres mennyiségű hideg víz szükséges. Forraljuk fel, kicsit kavargassuk, majd alacsony lángon főzzük lefedve nagyjából 20-25 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve.
Tápérték 100 gr ban | |
Energia | 1516 Kj/362 Kcal |
Zsír | 2,7g |
- amelyből telített zsírsav | 0,5g |
- amelyből telítetlen zsírsav | 2,2g |
Szénhidrát | 79,3g |
- amelyből cukor | <0,1g |
Rost | 3,4g |
Só | 0,15g |
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Segítsd munkánkat Írd meg véleményed! :)