Leírás és Paraméterek
Egy teljesen új gluténmentes lisztkeverék, amely egyedi összetételének köszönhetően a piacon teljesen egyedülálló!
Összetevők:
Gluténmentes búzakeményítő, rizsliszt, cukor, sűrítőanyag: xantán, citrus rost, só, stabilizálószer: cellulóz, emulgeálószer: kálcium sztearoyl-2-laktilát, természetes színezék (Béta-karotin), aszkorbinsav, napraforgó lecitin
A termék kukoricakeményítőt és tojásport is feldolgozó üzemben készült.
Az élelmiszer átlagos tápértéke g/100g | |
Energia | 340,8 kcal/1442,2 kj |
Összes zsiradék | 0,35 |
amelyből telített zsírsavak | 0,1 |
Összes szénhidrát | 83,1 |
amelyből cukor | 9,7 |
Összes rost | 5,2 |
Összes fehérje | 0,1 |
Só | 1,5 |
Vélemények
Receptajánló
Hozzávalók:
250 gramm gluténmentes LEVELES MIX
140 gramm víz
12,5 gramm friss élesztő vagy 3,5 gramm porélesztő
40 gramm majdnem szobahőmérsékletű, még nem túl puha vaj vagy margarin* !NAGYON FONTOS! Olvasd el a recept végén a csillaggal jelölt részt!
+ tetszés szerinti keményítő (burgonya-, kukoricakeményítő, stb.) vagy LisztMIX LEVELES MIX lisztkeverék a gyúráshoz, a hajtogatáshoz és a nyújtáshoz
És akkor jöhet az elkészítés módja?
A leveles tészta elkészítéséhez a 250 gramm LEVELES MIX lisztkeveréket belemérjük egy keverőtálba, belemorzsoljuk a friss élesztőt vagy beleszórjuk és belekeverjük kiskanállal a szárított élesztőt a lisztkeverékbe, majd hozzáadjuk a pontosan kimért - 140 grammnyi - vizet.
Robotgép segítségével kidagasztjuk a tésztát, egészen addig, amíg sima felületű tésztát nem kapunk (min. 5 perc).
Kikapcsoljuk a gépet, majd a tésztát egy habkártya segítségével a keverőtálból kiszedjük, és egy lisztkeverékkel alaposan megszórt nyújtófelületre tesszük.
A leveles tészta esetében ajánljuk a fa nyújtódeszkát, egyszerűbb lesz rajta dolgozni, mint a szilikonos nyújtófelületen!
A gyúráshoz, hajtogatáshoz, nyújtáshoz használhatunk tetszés szerinti keményítőt (burgonya-, kukoricakeményítő, stb.) vagy egyszerűen a LEVELES MIX lisztkeverékből teszünk egy maréknyit egy kistálba, és elhelyezzük a fa nyújtódeszka mellé, így tudunk belőle venni, amikor szükséges.
A hajtogatáskor és a nyújtáskor mindig legyen megfelelő mennyiségű keményítővel/lisztkeverékkel megszórva a felület, hogy ne ragadjon le a tészta!
A 40 gramm vajat/margarint lemérve egy kistálba helyezzük, és a fa nyújtódeszka mellé rakjuk, hogy kéznél legyen.
A tésztát sima felületű gombóccá formázzuk, majd pontosan középen egy „puklit” hagyva, felülre, alulra és a két oldalra, tehát jobbra és balra egy félkör alakot nyújtunk. A „puklira” helyezzük a zsiradékot, melyet előtte keményítőbe vagy lisztkeverékbe megforgatunk. Kicsit belenyomjuk a tésztába a zsiradékot, majd ráhajtjuk először a fenti félkör alakú tésztadarabot, majd az alsót hatjuk rá a felsőre, ezután pedig a jobb oldalit hajtjuk be, végül a bal oldali félkör alakú tésztadarabot.
Az így kapott „csomaggal” folytatjuk a munkát, és kinyújtjuk hosszában, figyelve arra, hogy a tésztát ne nyújtsuk túl!
A tészta alsó részét behajtjuk középre, majd a felső részét erre teljesen ráhatjuk. A széleket kihúzzuk, amennyiben szükséges.
Az így kapott „csomagot” 90 fokkal elfordítjuk balra, majd ismételten kinyújtjuk hosszában, de nem túl vékonyan, és jöhet ismételten a hajtogatás: alulról középre behajtjuk, majd a felső részt az egészre ráhajtjuk! Összesen 3-szor ismételjük a hajtogatást.
Háromszori hajtogatással ajánljuk például a CROISSANT receptünk elkészítését.
Az utolsó hajtogatás után, miután 90 fokkal már balra fordítottuk a tésztát, átfordítjuk azt a másik oldalra, tehát a zárás immáron alulra kerül.
Hosszában kicsit rányújtunk, de nem nagyon, mert a végső téglalap formát mindig széltében fogjuk megkapni.
Tehát: rányújtunk egy kicsit hosszában, majd pedig téglalap formát nyújtunk széltében, és ezután a receptnek megfelelően dolgozunk tovább a tésztával. CROISSANT sütéséhez egy 28 x 20 cm-es téglalapot fogunk majd nyújtani. Egy egyszerű, ám annál fantasztikusabb leveles tésztából készült POGÁCSÁHOZ azonban 4x-es hajtás fog kelleni és 22 x 15 cm-es téglalap forma.