Leírás és Paraméterek
A KUKORICADARA JELLEMZŐI
A kukoricadara sárga színét a bőrt szépítő béta-karotin- és B-6 vitamin tartalmának köszönheti. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B3-, C-, E-, és K-vitaminokat is. Említésre méltó a vas-, réz-, cink-, mangán-, valamint kálium-, kálcium-, magnézium-, foszfor- és kéntartalma.A száraz, durvára őrölt kukoricaszemekből készül a kukoricadara. Leggyakrabban kukorica kását készítenek belőle, például tejjel leöntve, de pirított hagymás, juhtúrós változata is közkedvelt. Levesbetétnek - a búzadara galuska mintájára – kukoricadara galuskaként is elkészíthető.
A kukorica ma az egyik legismertebb gluténmentes, lisztérzékenyeknek is javasolt, gabonát helyettesítő alapanyag.
A kukorica mexikói eredete ma már igazolást nyert. Mexikóból és Peruból terjedt el Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és Észak-Amerikában, aztán - Kolumbusz közvetítésével - megjelent az európai kontinensen is. Mára az egész világon az alapvető élelmiszerek egyikeként ismerik.
A kukoricával kapcsolatban érdekességként megemlíthető, hogy termesztése csak az ember beavatkozása révén történhet, mivel a kukoricaszemek önmaguktól nem tudnak a földre leperegni.
Tápérték | 100 gr termékben |
Energia | 1390 KJ/329 Kcal |
Zsír | 1,23g |
- amelyből telített zsírsav | 0,17g |
Szénhidrát | 68,17g |
- amelyből cukor | 0,51g |
Fehérje | 6,25g |
Só | 0,03g |
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Segítsd munkánkat Írd meg véleményed! :)