Leírás és Paraméterek
A CURRY JELLEMZŐI
A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már a curry szó legtöbb esetben bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, chilipaprika.
Felhasználják: mártások, húsok, halak, tojásos, paradicsomos, rizses ételek készítéséhez.
Az alábbi fűszerek is szerepelhetnek a curry keverékben: koriandermag, római kömény, görögszéna mag, kurkuma, szegfűszeg, fokhagyma, curry levél, édeskömény, gyömbér, chili, mustármag, paprika, só, fahéj, feketebors, mák, ánizs, csicseriborsó, kardamom, zellermag, kapormag, szerecsendió, hagyma, fehérbors.
Csípős curry por: koriandermag, chili, mustármag, gyömbér, római kömény, görögszéna
A currypornak nevet adó curry levél egyébként egy eléggé enyhe ízű, zöld levél.
A fűszerkeverékeket házilag is elkészíthetjük. Ilyenkor az a legjobb, ha közvetlenül a felhasználás előtt készítjük elő a keveréket, őröljük meg a fűszereket. A maradék fűszer jól lezárt dobozban néhány hónapig megőrzi az aromáját.
Összetevők: őrölt koriander, kurkuma, só, őrölt chili, őrölt görögszénamag, őrölt kömény
Tápérték | 100 gr termékben |
Energia | 325 Kcal |
Zsír | 13,8g |
- amelyből telített zsírsav | 2g |
Szénhidrát | 58,2g |
- amelyből cukor | 1,4g |
Fehérje | 12,7g |
Só | 5g |
Vélemények
Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Segítsd munkánkat Írd meg véleményed! :)